понеделник, 19 август 2013 г.

В какво се превръща туризма в България?



Най-големия наш курорт „Слънчев бряг” все повече и повече заприличва на място за среща на алкохолици. Млади момчета и момичета от западна Европа идват с една едничка це-да пият до припадък. Ниски цени на алкохола и пълна вакханалия. 
Не мисля че това е начина за развитие на туризъм в България. Въпросната възрастова и социална група посещаваща и намираща за рай този комплекс не е в никакъв случай платежоспособна и лесна за обслужване и аз лично смятам ,че те могат да навредят повече на Българския туризъм отколкото да помогнат. В някой европейски страни вече има анти-рекламни филмчета под мотото „ Не пускайте децата си в България” и „Не ходете там”  съдържащи доста грозни сцени от нощния живот на Слънчев Бряг. Линейки прибират нападали по улиците пияни деца, вилнеещи „купонджии” и др.
 Не смятам ,че има нормално семейство с деца решило да почива и да избере Слънчев Бряг като място за това. Кой нормален човек би отишъл да почива в място с постоянен шум и разхождайки се вечер да заобикаля прекалилите с алкохола насядали (нападали ) по алеите тийнейджъри. Политиката на този комплекс води до там ,че средно-статистическия западен турист с, който харчи за почивката си сравнително добри суми избягва комплекас а в същия момент Слънчев Бряг е като магнит за млади хора с заделени малки суми за почивка (около 10 евро на ден извън all inclusive –а) идващи основно заради евтиния алкохол.
Златни Пясъци- С по малка сила  но същото важи и за там. Като цяло изглежда все едно си отишъл да почиваш в лунапарк или както се изразява един мой приятел от Норвегия „Гето за Туристи”, след което следват думите ,че никога не би отишъл да почива там въпреки ,че цените му се виждат повече от добри.
Албена-единствения курорт донякъде запазил видът си на такъв. Зеленина , алеи, паркове и хубави плажове. Единствения проблем там е ,че лъха много на социализъм с старите си сгради.
Естествено в България имаме и много приятни места в по малките комплекси и мога да дам много примери за това но проблемът е ,че лицето на българския туризъм това са Слънчев Бряг и Златни Пясъци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар